Kuka minä olen ja mitä ajattelen
opettamisesta ja oppimisesta?

suomen kielen kurssi, suomen kielen koulutus, suomen kielen opetus

Suomen kielen opetusta yli 20 vuoden kokemuksella 

Olen Jutta Kosola, suomen kielen kouluttaja Helsingistä. Aloitin suomen kielen opettajana jo viime vuosituhannella ja olen pitkän työrupeamani aikana oppinut valtavasti suomen kielestä, opettamisesta ja oppimisesta. 

Fantastisen kiinnostava suomen kieli 

Oman äidinkielen tarkasteleminen ulkopuolisen silmin on kiehtovaa. Kaikkein innostavinta se on mielestäni silloin, kun avaan suomen kielen solmuja yhdessä opiskelijan kanssa ja opiskelijan omiin oivalluksiin yhdistyvät opettajan antamat selitykset ja ohjaus. 

Opettaja mahdollistaa optimaaliset oppimisen hetket

Olen opettajana oppimisen mahdollistaja. Osaan arvioida opiskelijan osaamista ja tarjota tason mukaista opetusta ja oppimateriaalia. Seuraan ja arvioin oppimista ja annan kannustavaa palautetta: teen opitun näkyväksi ja osoitan oppimisen paikkoja. Otan huomioon opiskelijan elämäntilanteen ja muut oppimiseen vaikuttavat tekijät ja säätelen työskentelyä niin, että oppimisen ilo säilyy. Stressaantuneena tai kuormittuneena ei voi oppia uutta. Joskus on syytä vetää henkeä ja kerrata jo opittua, joskus taas on mahdollista lisätä haastetta ja sukeltaa syvemmälle. Yksityisopettajan kanssa oppiminen on yksilöllisempää ja siksi tehokkaampaa kuin isossa ryhmässä suomen kielen kurssilla. 

Yhdessä kohti tavoitetta

Oppimisessa keskeistä on oppimisen tavoite. Pohdin kunkin opiskelijan kanssa hänen tavoitteitaan ja yhdessä pilkomme niitä pienemmiksi osatavoitteiksi. Jos opiskelijan tavoite on epäselvä tai liian iso, opiskelija voi eksyä oppimisen polullaan ja päätyä käyttämään paljon aikaa ja energiaa sellaisten asioiden tekemiseen, jotka eivät juuri edistä oppimista. Oppiminen on opiskelijan työtä, mutta opettajana voin tukea ja edistää oppimista ohjaamalla oikeiden materiaalien ääreen, antamalla oikea-aikaista palautetta, tutustuttamalla erilaisiin oppimisen tapoihin ja ennen kaikkea tekemällä oppimisesta innostavaa ja hauskaa.

*** 

Jos vielä jaksat lukea lisää, tässä oma tieni suomen kielen opettajaksi

Valmistuin Helsingin yliopistosta suomen kielen maisteriksi 1997. Ennen sitä opiskelin kuitenkin pitkään ja hartaasti. Ehdin kokeille venäjän kielen kääntämisen opiskelua Tampereella ja Venäjän kielen ja kirjallisuuden opiskelua Helsingissä ennen kuin pääaineeksi vakiintui suomen kieli. 

Opettajaa minusta ei pitänyt koskaan tulla, mutta vuonna 1999 pääsin töihin silloiseen Karjaan kurssikeskukseen (nykyinen Axxell), avasin Yrjö Laurannon kirjoittaman Opettajan oppaan Elämän suola -kirjasarjaan – ja se oli menoa se. Väitän, että opin opettajaksi tämän Laurannon oppaan avulla, mutta suoritinpa sitten virallisetkin opettajan pedagogiset opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2002. 

Työurani Axxellissa kesti yli 22 vuotta. Vaikka työnantaja ei vuosien varrella vaihtunut, työtehtävät olivat monipuolisia ja opin paljon. Noihin vuosiin mahtuu hurjan paljon erilaisia suomen kielen kursseja, erilaisia opiskelijoita, monenlaista kehittämistä ja kehittymistä. Olen opettanut opiskelijoita nollatasolta ylimmälle tasolle, hitaammin edistyviä ja supernopeita – ja kaikkea siltä väliltä. Olen opettanut suomen kieltä kotoutumiskoulutuksissa, ammatillisissa koulutuksissa, työpaikoille räätälöidyissä koulutuksissa, kielitestiin valmentavissa koulutuksissa ja muissa omaehtoisissa koulutuksissa. Olen myös hankkinut osaamista kielitaidon arvioinnin asiantuntijana Testipisteessä, jonka toiminnassa olen ollut mukana koko sen yli 10 vuotisen historian.