Etä, lähi vai hybridi
– työelämän kolmiodraama
Kun koronaviruspandemia saapui Suomeen maaliskuussa 2020, monet työpaikat joutuivat toteamaan, että lähikonttori vaihtuu yhdessä yössä etätyöpisteeksi. Alku oli usein sekavaa ja yllätyksellistä.
Nykyään etätyö on käynyt niin tutuksi ja mieluisaksi tavaksi tehdä töitä, että monet työnantajat pohtivat keinoja houkutella työntekijöitä takaisin toimistolle. Kysymys kuuluukin: mikä on paras ratkaisu – etätyö, lähiyhteisö vai jotain siltä väliltä?
Onko työntekijä tehokkaampi kotona vai toimistolla? Moni vannoo kodin rauhan nimeen. Kotona saa töitä tehdä ilman työpaikan monia häiriötekijöitä. Mutta moni on huomannut, että sohvalla loikoilu läppärin kanssa ei ole se tehokkain työtapa. Ei varsinkaan silloin, jos lapset pyörivät ympärillä ja puolisokin tekee etätöitä. Kaikilla ei ole kotona rauhallista työtilaa, johon voisi vetäytyä työpäivän ajaksi.
Entäpä työntekijöiden hyvinvointi? Etätyössä ajankäyttö on joustavaa ja päivässä säästyy aikaa, joka muuten kuluisia työmatkoihin. Niinpä perhe-elämän ja työelämän yhdistäminen voi olla helpompaa. Tämä kaikki lisää hyvinvointia.
Samalla kuitenkin kaivataan toimiston sosiaalista lämpöä ja työkavereiden tsemppiä. Työpaikalla kollegoiden kanssa voi kahvi- tai lounastauolla jutella niitä näitä, kun taas etäpalavereissa puhutaan usein tiukasti asiaa. Kotona kahvitauko on yksinäinen – tai se jää pitämättä. Etätöissä taukojen pitäminen helposti unohtuu – ja työpäivästä tuleekin raskaampi kuin se olisi työpaikalla. Vapaa aika ja työaika menevät kotona työskennellessä helposti sekaisin. Jos työntekijä on kovin tunnollinen, hän tekee etätöissä helposti enemmän töitä kuin pitäisikään.
Johtajat ja esimiehet haluavat nähdä työntekijöitä toimistolla ainakin osan viikosta. He vakuuttavat, ettei kyse ole halusta kontrolloida työntekijöitä. Heidän mielestään tiimityö ja tiedonkulku sekä yhteinen kehittäminen kärsivät etätyön myötä. Niinpä työntekijöitä houkutellaan toimistolle erilaisin keinoin – aamukahveista pizzaperjantaihin.
Koska monella alalla on työvoimapulaa, työntekijöitä ei kannata yrittää pakottaa työpaikalle. Siitä saattaa seurata se, että työntekijä vaihtaa toiseen yritykseen. Sellaiseen, jossa on paremmat mahdollisuudet etätöihin. Hybridimalli, jossa yhdistetään sekä etä- että lähityö, näyttää olevan paras ratkaisu.
Mutta on myös ammatteja, joissa etä- tai lähityökeskustelu on turhaa höpötystä – esimerkiksi rakennusmiehet, varastotyöntekijät ja terveydenhuollon ammattilaiset menivät työpaikoilleen pandemian aikana – ja menevät yhä edelleen. Suurkiitos heille siitä!